Admin
Site Yöneticisi
Katılım Tarihi: 04.10.05
|
Sevgili Canlarım,
Herkesin yapabilmesini yürekten arzuladığım uzun ve güzel bir yaz tatilini geride bırakarak Bursaya döndük. Yaz tatillerini uzun bir süreden beri Muğlanın Datça ilçesinde bir tatil yöresinde geçiriyoruz. On yıldan beri de yine Datçanın güzel bir koy'unda bulunan kızımın yazlığında geçiyor yazlarımız. Henüz gitme fırsatı bulamamış, bu yüzden Datçayı bilmeyenleriniz için o yöreyi birazcık tanıtmak istiyorum.
Muğlaya bağlı, Marmaristen geçilerek gidilen bu güzel içe Türkiye haritasının en batı ucunda yer alır. Bana sorarsanız dünyanın en güzel köşesi. Sayısız, masmavi koylarında deniz ne Antalyadaki kadar sıcak, ne de ege denizi kadar serindir. Yaz boyunca hep hafiften esen rüzgarı sıcaklardan bunalmanıza asla izin vermez. Sayısız mavi koyları yüzme bilmeyenleri bile baştan çıkarıp bağrına çekerek yüzme arzusu uyandırır. Kışını bilemiyorum ama diğer mevsimlerde bütün doğa çam ve kekik kokar. Yerleşim Bodrum kasabası kadar yoğun olmadığından her yerde, her konumda rahat hareket edilebilir. Turizm sezonunda kasabanın nüfusu 50 bini aşıyor. Kışın ise 10 bin civarinda olduğu söyleniyor. Haftanın belli günleri yunan adalarından teknelerle çok sayıda, vizesiz, günübirlik gelen yunanlılar çarşı- pazardan bol bol alışveiş yapıp dönerler. Kasabanın denize bakan yanı boydan boya halk plajıdır. Kasabada otel ve motellerde kalan tatilcilerle kasaba yerlileri bu plajlardan denize girerler. Bu aynı kumsallar akşam saat sekizden itibaren kıyıdaki balık lokantalarının rengarenk ışıklar altındaki masaları ile dolup taşar. Bu masalardan gecenin geç saatlerine kadar değişik müzikler eşliğindeki şen kahkaharar durgun, mavi sülarda yankılanır. Anakaraya ençok 15 metre genişliğinde ve 40 metre kadar uzunlukta bir yol ile bağlanmış 50 dönüm kadar büyüklüğü olan bir yarımada var. Burada, konserlerin ve tiyatro oyunlarının sıkça sahnelendiği, ROMA döneminden kalma bir anfi teatr bulunmakta. Ayrıca ESKİ DATÇA denilen, ünlü şair Can YÜCELin evinin ve mezarınn da bulunduğu, eski evlerinin tamamının restore edildiği köy görülmeğe değerdir.
Bizim tatillerimizi geçirdiğimiz evlerin bulunduğu tatil köyüne gelince; Adı, "Karaincir tatil köyü" olan site, Datçaya 17, Marmarise 55 km. mesafede bulunan bir koy'da kurulmuş. Tek katlı ve iki katlı bahçeli evlerden oluşmuş 550 haneli, hemen herkesin birbirini tanıdığı bir tatil köyü.
Sabahları kalkınca eşimle birsaati aşkın yürüyüş ve aletlerin olduğu bir parkurda spor yapıyouz. Saat 10 civarında denize gidiyor en az bir saat açıklarde yüzüyorum. Eve dönüp duşaldıktan sonra gazeteleri okuyorum. Saat 3 ten sonra kafelerden birinde briç oynuyorum. Akşam yaklaşırken bahçeyle uğraşırım. Bazen şarkı sözü yazar onu bestelerim. Tabii bir çoğunuz müzikle ilgilendiğimi bilmiyorsunuz. Emekli olunca 4 yıllık Bursa Türk Sanat Miziği Konservatuarına kaydolarak üç yılda bitirdim. 100 civarında şarkı besteledim. Bir süre konservatuvarın korosunda keman çaldım. bestelerimden bazıları okunuyor. Bu bilgiyi parantez içinde vermiş olup tekrar DATÇAYA döneyim şimdi. Bazı akşamlar misafirlerimize keman çalıp kendi bestelerimden şarkılar söylüyorum.
Eylül başlarında tatil köyümüzün hemen yanında korkunç bir orman yangını oldu. Yangın siteye ulaşabilir diye site boşaltıldı. Yangının içinde kalan Elektrik trafosu patladığından yanmayan lambaların yerine tüm çevreyle birlikte siteyi de uzun süre yangının alevleri aydınlattı.Şans eseri rüzgarın yönü yangını aksi yöne doğru götürdü. Akşamın ilk saatlerinde bağlayan yangın 70 hektar (7000 dönüm) çam ormanını yaktıktan sonra sabah kontrol altına alınabildi. Site sakinleri Datçanın kafelerinde ya da arabalarında sabahladılar o gece. Yangının bir sabotaj sonucu çıkartıldığı sabotajı yapanların yakalanması ile anlaşıldı.
Aşağıya Datça için yazıp KARCİĞAR makamında bestslediğim bir şarkımın sözlerini yazıyor hepinizi sevgi ve saygılarımla kacaklayıp öpüyorum.
Güzel Datça, şirin Datça
Bir incisin Akdenizde
Olsak bile uzaklarda
Yerin başka kalbimizde
Gönüller sevgiyle coşar
Duygular sel olur taşar
İnsanların mutlu yaşar
Hem karada, hem denizde
Adaçayın, bademin var
Yamaçların kekik kokar
Birbirinden güzel koylar
Dillenir şarkıda, sazda