Aralık 22 2024 22:53:12
menu_open.gif Ana Menü
menu_open.gif
Üye İstatistikleri
cem zeren17 Hafta
Kababel...49 Hafta
Bay-Nos...49 Hafta
454545112 Hafta
mustafa...158 Hafta
Admin175 Hafta
Deniz S...187 Hafta
Alican201 Hafta
haydar ...207 Hafta
ORHAN A...222 Hafta

Bugün: 0
Dün: 1
Bu Hafta: 0
Bu ay: 0
Bu yıl: 0
Son Üyemiz : Mustafa Basal

bullet.gif Çevrimiçi Ziyaretçiler: 2
bullet.gif Toplam Üye Sayısı: 660
menu_open.gif Galeriden Seçmeler
menu_open.gif Forum Başlıkları
En Yeni Forum Başlıkları
bullet.gif BİLİMİN GÜCÜ - İSMAİ...
bullet.gif Selam
bullet.gif TÜRKiYE NEREYE GiDiYOR?
bullet.gif BAKINIZ NE GÜZEL SÖY...
bullet.gif GÖNÜL BURCUMDUR
En Fazla İlgilenilen Başlıklar
Henüz Başlık Oluşturulmamış.
menu_open.gif En Son İncelemeler
İnceleme Bulunamadı
menu_open.gif
Köçek Kömü Köyü
menu_information.png Başlığı Görüntüle
Köçek Kömü Köyü Sitesi » Forum » Gözlem-Düşünce-Tartışma
SÖZCÜKLERİN GÜCÜ-İSMAİL İLHAN
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

23-04-2012 11:37 ÖS SÖZCÜKLERİN GÜCÜ-İSMAİL İLHAN | Düzenleyen Admin 23-04-2012 11:37 ÖS
Kullanıcı Avatarı

Admin

Site Yöneticisi

Katılım Tarihi: 04.10.05
Bu yazımda yaşamımızı en çok etkileyen bir konudaki görüş ve bilgilerimi paylaşmak istiyorum sizlerle. Hepimiz konuşmalarımızla karşımızdaki kişi ya da kişileri etkilemek isteriz. Ama bunu yapmak için gerekli bilgiye, donanıma, deneyime sahip olma konusunda fazla bir çaba da göstermeyiz. Konuşmalarımızda seçtiğimiz sözcüklerin gücünü, etkilerini pek hesaba katmayız. Bu da bizi çevremizde yeterince etkili olamama, yeterince sevilip sayılmama konumuna taşır. Kafamızda ve kalbimizde kurguladığımız, arzuladığımız, içinde olmayı düşlediğimiz pembe dünyayı yaşayamaz hale sokar. Ancak, buna meydan vermemenin büyük ölçüde elimizde olduğunu da bilmeliyiz. Burada yaşamı kolaylaştıracak, dünyamızı güzelleştirecek, hem kendimizi hem de muhataplarımızı mutlu edecek bazı ip uçlarına değinmek istiyorum.
Sözcükler insanlar üzerindeki etkinin en geçerli araçlarıdır. Yerinde ve zamanında sarfedilen iyi ve doğru seçilmiş bir sözcük arzulanan en etkili sonucu sağlayabilir. Kaldıki biz konuşmalarımızda seçtiğimiz sözcüklere, etkili olmaktan öte iyi, güvenilir birisi olmak için özen göstermeliyiz. Davranışlarımızı ve ses tonumuzu da sözcüklerimizle uyumlu kılabiyorsak yaşamımızın akışı ve rengi değişir. Bunu başardığımızda karşımızdakinin bizi dinlediğini,bizi önemsediğini, bize değer verdiğini farkederiz. Çevremizdekilerin bize gereksinimleri olduğunun farkına varırız.
İnsanlarla iletişimde seçilen sözcükler sandığımızdan daha çok önem taşır. Bizi önemsizleştiren, güçsüzleştiren, küçük düşürecek olan ve karşımızdakilere aynı duyguları (aşağılama, rencide etme,duygularını ve düşüncelerini küçümseme, incitme vb.) yaşatabilecek sözcük ve tümcelerden uzak durmağa özen göstermeliyiz. Sözcüklerin büyüleyici bir gücü vardır. Bu gücü kullanmasını bilmek dünyanın en değerli hazinesine sahip olmakla eşdeğerdedir. Bazen tek bir sözcükle karşınızdakileri fethedebilir, etkiniz altına alabilirsiniz. Kullandığımız sözcükler bizi güçlendirir de, güçsüzleştirir de. Konuşarak iletişim kurmak insana özgü niteliklerin başında gelir. Sözcükleri yerli yerinde kullanmak, önce de belirttiğim gibi hayatı güzelleştirir. kötü söz söylemek, hakaret etmek, küfür, kavgaya davetiye çıkaran şözcükler hem bizi, hem de karşımızdakileri sıkıntıya sokar. Derviş yunus ne kadar veciz ifade ediyor şu dörtlükte:

Söz ola kese savaşı
Söz ola kestire başı
Söz ola ağulu aşı
Yağ ile bal ede bir söz

Dilimizde pozitif (olumlu) etkiye sahip pek çok sözcük var. Bunlar sevgi, saygı, güven, bağlılık (sadakat), başarı, güzellik, umut ve heyecan içeren sözcüklerdir. Birkaç örnek vermek gerekirse: Seni seviyorum, sana güveniyorum, yaptıgın işe saygı duyuyorum, pekçok güzelliği kişiliğinle bütünleştirmişsin, Umut ve heyecanını yitirme , senden çok şeyler umuyorum vb. Buna karşılık zorunlu olmadıkça kullanmamamız gereken negatif etkili sözcükler ise: karamsarlık, korku veren, zayıylık, Kirlilik, çirkinlik, üzüntü, imkansızlık, zorluk, sönüklük, bitkinlik duyguları yayan sözcüklerdir. Bu tarz sözcükleri kullanmak bir yarar sağlamadığı gibi, bizi olumsuz noktalara taşır. karşımızdaki kişi ya da kişilerde yaratacağı antipati de cabası. Bu arada yalan içeren sözcüklerden kaçınmak gerektiğini söylemem gereksiz. Çünkü yalan ne kadar hızlı yol alırsa alsın, gerçek onu bir gün mutlaka yakalar.
Kırıcı, hakaret içeren sözcükler insan ruhunda derin yaralar açabilir. Zehir gibi bir sözün sarfedilmesi en coşkulu ortamlarda bile havanın buz kesmesine yeter. İçinde yaşadığımız toplum ne yazık ki sevgi sözcüklerinin kullanımında son derece cimri, son derece başarısızdır. Buna karşın başarıyı köstekleyen, çekemeyen hatta engelleyen sözcükleri bulup söylemekte de oldukça usta bir yapımız var.Örneğin: Sen adam olmazsın, Senden bi bok olmaz, Senin aklın ermez, Sana mı kaldı, Boyundan büyük işlere burnunu sokma, Sen kim başarmak kim? vb. sıkça kullandığımız sözcüklerdir. Bu tarz sözcüklerdeki aşağılama imaları karşımızdakilerin cesaretini, hevesini kırar, onlarda işe yaramazlık duygularını geliştirir. Bu olumsuz durumları yaratmamak için çok basit bazı önerilere uygun davranmak bile bize çok şey kazandırabilir. Örneğin;
Beni anladın mı? yerine "Anlatabiliyor muyum? Sen benim kim olduğumu biliyor musun? ( Çok itici bir cümle) yerine "Bu konuda bilgili olduğumu söylememim aceba bir yararı olur mu?"
Sen de kim Oluyorsun? yerine "Değerli birisi olduğunuzdan kuşku duymuyorum ama..." Sen gelirken ben gidiyordum. yerine " Bu konuda daha önce şöyle bir olay yaşamıştım. Lütfen anlatmama izin verin. Ben sana gösteririm. yerine "Umarım ilerde ikimizin de daha sakin olduğumuz bir anda yeniden tartışabiliriz."
Ben sana demiştim zaten. yerine " Sizi bu konuda uyardığımı söylememi kabalık saymazsınız umarım." vb.
Daha bunlara benzer pek çok sözcük ve söylemler sıralanabilir. Umut veren, yüreklendiren, sevinç veren, mutluluk veren sözcükleri, önce en yakınnımızdakilere, kullanmayı hep yarına bıraktığımız için ömrümüzün KEŞKE lerle dolu hale gelmesine izin vermemeliyiz. Güzel dilimizin güzel sözcüklerini her zaman kullanmayı, böylece yaşamımızı güzelleştirmeyi, birazcık bir çabayla, sağlayabiliriz. meşhur atasözümüzü unuthep aklımızda tutalım; Tatlı dil yılanı deliğinden çıkartır.

Herkese sevgiler, saygılar Mutlu ve sağlıklı kalın.

Atlanilacak Forum:
Forum powered by fusionBoard
menu_information.png Bu Başlığı Paylaş
URL:
BB Kodu:
HTML:
menu_information.png
Köçek Kömü Köyü