Aralık 23 2024 03:30:27
menu_open.gif Ana Menü
menu_open.gif
Üye İstatistikleri
cem zeren17 Hafta
Kababel...49 Hafta
Bay-Nos...49 Hafta
454545112 Hafta
mustafa...158 Hafta
Admin175 Hafta
Deniz S...187 Hafta
Alican201 Hafta
haydar ...207 Hafta
ORHAN A...222 Hafta

Bugün: 0
Dün: 0
Bu Hafta: 0
Bu ay: 0
Bu yıl: 0
Son Üyemiz : Mustafa Basal

bullet.gif Çevrimiçi Ziyaretçiler: 3
bullet.gif Toplam Üye Sayısı: 660
menu_open.gif Galeriden Seçmeler
menu_open.gif Forum Başlıkları
En Yeni Forum Başlıkları
bullet.gif BİLİMİN GÜCÜ - İSMAİ...
bullet.gif Selam
bullet.gif TÜRKiYE NEREYE GiDiYOR?
bullet.gif BAKINIZ NE GÜZEL SÖY...
bullet.gif GÖNÜL BURCUMDUR
En Fazla İlgilenilen Başlıklar
Henüz Başlık Oluşturulmamış.
menu_open.gif En Son İncelemeler
İnceleme Bulunamadı
menu_open.gif
Köçek Kömü Köyü
menu_information.png Başlığı Görüntüle
Köçek Kömü Köyü Sitesi » Forum » Gözlem-Düşünce-Tartışma
köşe yazımdan
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

04-01-2009 01:52 ÖS köşe yazımdan
Kullanıcı Avatarı

Kalender

Deneyimli Üye

Katılım Tarihi: 17.10.06

Uyarı seviyesi 0
ENGELLİNİN SORUNLARI VE ÇÖZÜMLERİ

Sevgili Çubukta yaşayanlar ve çubuklular uzun aradan sonra yeniden ve yepyeni mekandan hepinize saygı,sevgi ve hürmetlerimi ileterek konusu engelli olan ilk yazıma başlıyorum.

Engelli vatandaşların okuma,aşık olma,evlenme,düşündüklerini ve hedeflerini söyleyebilme ve uygulayabilme hakları vardır sağlam insanlarımızın hakları olduğu gibi.Eğer bu saydıklarımın herhangi bir hakkından mahrum bırakırsanız topluma kazandıramayız. Devletimizin görevlendireceği,her türlü bunalımlarını ve yeteneklerini keşfederek topluma kazandırmak için her engelliye bir GÖNÜLLÜ ARKADAŞ projesini hayata geçirmesi lazım,bakıcı değil,GÖNÜLLÜ ARKADAŞ. Hadi kızlar okula kampanyası engellilere de uygulanmalıdır. Engellilerin sosyal ihtiyaçları alınmalıdır. Gelecek sene üç aralık dünya engeliler gecesini belediyemiz yapar ve geleneksel hale getirerek hem çubuğumuzun sesini duyuluruz ve hem de engellilerimizi unutmadığınızı kanıtlarsınız belediyecilik olarak. Ve ayrıca her yıl mayıstaki engelliler haftasında 1 gün eğlence,1 gün panel vs vs gibi etkinlikler düzenlerse belediyemiz fena olmaz.Ankarar17;daki engelli tanıdıklarımı davet ettim ama hakkı olarak nasıl geleceğiz dediler. 10 yıldır devletimizin engelliler için çaba harcadığını hissediyor mutlu ve umutlu oluyorum. Bize acımayı bırakıp güvenmeye bakın.Bizde varız sporda,edebiyatta,ve hatta siyasette. Bugün ben doktor,öğretmen,vs vs olabilirdim.Ama o günün şartları uygun değilmiş.Tv buzdolabı çoksa olduğu ülkede nedense bizlere gelince uygun olmuyordu. Bazı belediye başkanları bizler için yüreğini yırtıyor ve ikinci sınıf vatandaşı olmadığımızı söylem,tavır ve icraatlarıyla ortaya koyuyor ve bu da bizlere çalışma ve yaşama azmimizi kat kat güçlendiriyor. Bide her şeyi devletten beklememek lazım.
Toplumumuzun bütün birimlerine görev ve sorumluklar düşüyor bu konuda.Bu bir insanlık yapma yarışı olmalıdır. Çağdaş ülke olmak demek,bizi memnun etmek demektir.Çünkü bizler deprem kadar gerçek,doğa kadar canlı ve yaşam kadar bir içim suyuz,bilmem anlatabildim mi. Sizler görme engelli olmayanlara sormak lazım,karanlıkta kaldığınızda ne duygular hissediyorlar diye.Yada yürüyebilenlere sormak lazım,bir şeye canınız sıkıldığında kendinizi hemen dışarıya atmaz mısınız diye. Ayda bir kere hafta sonunda engelli yakınıza zaman harcayın ve harcadığınız her dakika size huzurla geri dönecektir. Engellilerle konuşurken bin düşünüp bir konuşun. Bu yıl Çubuktaki dünya engelliler gününü düzenleyen radyo kervan ve ekibine,sunuculuğunu yapan Bünyamin Çevik dostuma,geceyi hazırlayan Özel Karagöl Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin müdiresi,öğretmen ve öğrencilerine,gönlü engelsiz konuklarımıza bir engelli Türk evladı olarak teşekkür ediyorum. Kıtalararası şampiyonu olan Galatasaray tekerlekli sandalye basketbol takımını da alkışlar mıyız.

ÇÜNKÜ BİZLER ENGELLİYİZ
Okumuşlar,diplomayı,
Biz cahiller,yaşamımızı
Doldururuz kitaplara
Çünkü bizler engelliyiz

Siz aşıklar evlenirken
Biz garipler söyleyemez
Aşkımızı çekinerek
Çünkü bizler özürlüyüz

Yarınların kapısının
Anahtarı elinizde
Umudu açar mısınız
Çünkü bizler sakatız da

Uyuma evlat,kalk hadi
Dünyanın şanslı kulusun
Bütün kesimde mutlak var
Şerefsiz,şerefli,cahil.

İhtiyaç duyarsam başka bir yazımda buluşmak üzere

Aşağıdaki bilgiler resmi sonuçlar değildir.

Ülkemizde engelli sayısı 8 milyon gibi yüksek bir rakam olmasının sebebi nedir?
Akraba evliliği
103 47,69%
Halkın sağlık konusundaki bilgisizliği
39 18,06%
Doktorların yanlış uygulamaları
7 3,24%
Kalıtsal hastalıklar
14 6,48%
Trafik kazaları
18 8,33%
Doğum travmaları
7 3,24%
Konjenital ve genetik bozukluklar
6 2,78%
Hastanelerin yetersizliği
7 3,24%
İş kazaları
3 1,39%
Bilmiyorum / İlgilenmiyorum
12 5,56%
Katılımcı sayısı: 216. Sizin bu Ankette oy kullanma yetkiniz bulunmuyor

Türkiye de engelli sayısı 8 buçuk milyon.Türkiye de engelliler nüfusun yüzde 12 29 unu oluşturmaktadır.
spastik engelli sayısı 600 bin
kas hastası sayısı 100 bin
Görme 125.000
İşitme 377.000
Ortopedik %1,4---> 880.000
Zihinsel % 2---> 1.450.000
Konuşma %3,5---> 2.200.000
Diğerleri %4.3---> 3.000.000
Üniversitede okuyan görme engeli sayısı 2000
Türkiye de eğitim gören engelli sayısı 161 bin
Türkiye de engellilerin yüzde 37 si okur yazar değil
Dünyada 600 000 00// engelli var