Ocak 15 2025 15:09:34
menu_open.gif Ana Menü
menu_open.gif
Üye İstatistikleri
cem zeren21 Hafta
Kababel...52 Hafta
Bay-Nos...52 Hafta
454545115 Hafta
mustafa...161 Hafta
Admin178 Hafta
Deniz S...191 Hafta
Alican204 Hafta
haydar ...210 Hafta
ORHAN A...226 Hafta

Bugün: 0
Dün: 3
Bu Hafta: 0
Bu ay: 0
Bu yıl: 0
Son Üyemiz : Mustafa Basal

bullet.gif Çevrimiçi Ziyaretçiler: 2
bullet.gif Toplam Üye Sayısı: 660
menu_open.gif Galeriden Seçmeler
menu_open.gif Forum Başlıkları
En Yeni Forum Başlıkları
bullet.gif BİLİMİN GÜCÜ - İSMAİ...
bullet.gif Selam
bullet.gif TÜRKiYE NEREYE GiDiYOR?
bullet.gif BAKINIZ NE GÜZEL SÖY...
bullet.gif GÖNÜL BURCUMDUR
En Fazla İlgilenilen Başlıklar
Henüz Başlık Oluşturulmamış.
menu_open.gif En Son İncelemeler
İnceleme Bulunamadı
menu_open.gif
Köçek Kömü Köyü
menu_information.png Başlığı Görüntüle
Köçek Kömü Köyü Sitesi » EDEBIYAT » EDEBIYAT
"Gül Mevsimidir" üzerine
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

09-08-2007 11:30 ÖS "Gül Mevsimidir" üzerine | Düzenleyen safak altun 02-09-2007 08:52 ÖS
Kullanıcı Avatarı

ozlem ibis

Acemi Üye

Katılım Tarihi: 08.10.06

Uyarı seviyesi 0
Özlem İbiş

Füruzan, bilindiği gibi Türk edebiyatında haklı bir üne sahip başarılı bir kadın yazardır. Edebiyatımıza romanları ile olduğu kadar hikâyeleriyle de damgasını vurmuştur. Füruzanı diğer yazarlardan ayıran ve farklı kılan belki de eğitiminin yalnızca ilkokul eğitimi ile sınırlı kalmasıdır. Çeşitli sıkıntılar ve olumsuzluklardan dolayı ilkokuldan mezun olan yazar bu durumu da ironik bir şekilde açıklar ve insanları düşündürür. Ben, belki de ilkokuldan sonrasını okusaydım yazamazdım. Füruzanın bu sözü üzerine düşündüğümüzde aslında Türk eğitim sisteminin öğrenciyi başarılı hale getirmek yerine körelttiği ve öğrencinin yeteneklerini yok saydığı gerçeğiyle yüzleşmiş oluyoruz.

Füruzanın en tanınmış eseri olan Parasız Yatılı ve daha sonra kaleme aldığı birçok eserinde konu hep aynıdır aslında. Kötü yola düşmüş kadınlar, öksüz çocuklar ve bunlarla birlikte tarihi gerçekler onun elinden bir başkadır. Bu yönü ve daha çok bu konular üzerinde yoğunlaşması bir bakıma Füruzanın Aka Gündüzün takipçisi olduğu izlenimi uyandırır okuyucu da. Füruzan küçük yaşta öksüz kalmıştır dolayısıyla bu duyguları birebir yaşamış bir yazardır. Gerçeği bütün çıplaklığıyla gözler önüne seren yazar hala duygularını amatörce bulmaktadır. Çocukluk yıllarına döndüğünde kitabı çok olanları hep varsıl olarak gördüğünü söyler ve yazma serüveniyle ilgili olarak da Yazmak her zaman zordur elbet, fakat acı olan yazarın piyasaya göre yazmasıdır der. Füruzan yazdıkları ile kendisinin böyle olmadığını kanıtlamıştır zaten.

Gül Mevsimidir kitabını diğerlerinden farklı kılan belki de konusudur, çünkü Füruzan bu eserinde daha önce hiç de alışık olmadığı bir çevreyi tüm incelikleri ile anlatmıştır. Varsıl bir ailenin kızı olan Mersaadet Hanımın yoksul genç Rüştü Şahine duyduğu aşktır anlatılan.Yazar eserinde Mersaadet Hanımr17;ın sevgisinin kendisi tarafından ateşli görülmesine karşın yavan bir aşktan öteye gidemeyeceğini anlatmış. Hayatı boyunca her istediğini elde etmiş bir genç kız ve ülkesi uğruna aşkını, canını feda eden bir genç delikanlı. Okuyucuyu duygulandıran en önemli yer belki de Rüştü Şahinin ve yoksul ailesinin dramıdır. Zaten Rüştü Şahin yaşamış olsa da Mersaadet ile Rüştü Şahinin beraberlikleri pek uzun sürmeyecek gibidir.Mersaadet Hanım varsıllığın verdiği bir güçle kendi hayatını da güçleştirmiş çevresindekileri de küçümsemiştir.Kitap boyunca 70 yaşına geldiğinde bile insana insan gibi davranmayı öğrenememiş bu hanımefendinin! hastalığından dolayı çektiği dram değildir okuyucuyu etkileyen. Etrafındakileri hor görmesi kendi bakımını bile beceremediği halde altını temizleyen bakıcıyı görgüsüz olarak nitelemesidir asıl dram; çünkü bu yaşında bile varsıl bir hanımefendinin kendisine yardım eden insana sırt çevirmesi, onu küçümsemesi kabul edilir bir davranış değildir.

Sonuç olarak Füruzanın bilmediği bir çevreyi bu kadar iyi anlatması rahmetli Erdal Özü de şaşırtmıştır. Füruzan bu kitabın Erdal Öze adanacak bir kitap olduğunu vurgular ve sorulan bir soru üzerine Flaubert ne kadar Madam Bovary ise ben de Parasız Yatılır17;daki kızım der. Kim bilir yazdıkları ile bu kadar bütünleşmiş başarılı bir yazarın belki içinde bir yerde varsıl bir Mersaadet Hanım ya da vatanı uğruna her şeyi feda etmeyi göze alan bir Rüştü Şahin vardır. Gül Mevsimidir, insanın içini titreten insanı kendisi ve çevresi ile yüzleştiren bir kitap. Mutlaka okunmalı ve üzerinde düşünülmeli kanımca.

Atlanilacak Forum:
Forum powered by fusionBoard
menu_information.png Bu Başlığı Paylaş
URL:
BB Kodu:
HTML:
menu_information.png
Köçek Kömü Köyü