NAZLI ERAY(1945-)
Olaylara fantezi ve güldürü penceresinden bakan bir yazar Nazlı Eray...
Fantastik bir dünya görüşüne sahip olan ve çağdaş kadın yazarlar arsında kendine has ünüyle tanınan ve fantastik edebiyat denilince belki de akla gelen ilk isim...
Behçet Necatigil'in tanımlamasıyla 'gerçekle gerçeküstü arasında köprüler kuran ve masalsı öğelerle beslenen...' bir yazar olan Nazlı Eray kendisini büyülü gerçekçiliğe yakın bulduğunu belirtmekte...
Gerçekten de tam bir söz büyücüsü olan Nazlı Eray, yarattığı birbirinden renkli dünyalar, çok özel kahramanlar ve inanılması güç olaylarla okurlarını gerçeklerin acımasız, sıkıcı ve baskıcı dünyasından uzaklaştırıp düşler aleminde gezdiren bir yazardır. Eserlerinde gerçek kişilerle, kurmaca kişileri büyülü kurgusunda birleştiren Eray, hayatın koridorlarını değiştirip, zenginleştirerek, bozarak ve karıştırarak fantastik bir dünya ortaya koymakta...
Hikaye ve roman yazarı olarak ön plana çıkan Eray'ın ilk hikayesi liseye başladığında yazdığı' Mösyö Hristo'dur.
1988'de Haldun Taner Öykü Ödülü'nü, Yoldan Geçen Öyküler kitabıyla kazanan Eray; Attila Şenkon'un Bütün Düşler Nazlı'dır kitabına da konu olmuştur. Düş Ustası kimliği ile Eray'ın biyoğrafisini anlatan kitap Şenkon'un dilinden çok güzel anlatılmıştır.
Önerebileceğim eserleri:
Hikaye; Ah Bayım Ah, Kız Öpme Kuyruğu, Eski Gece Parçaları
Roman; orphe, Ay Falcısı, Aşık Papağan Barı, İmparator Çay Bahçesi,Sis Kelebekleri( Eray'ın CHP'de görev aldığı dönemlere dair izlenimlerini anlattığı kitabıdır. Kitabın baş kahramanı Önder Sav'dır.)
Deneme; Düş İşleri Bülteni
Kadın olmaktan son derece memnun olduğunu söyleyen Eray, 'kadın yazar' tanımının Türkiye'ye özgü olduğunu önemli olanın 'sanatçı ve insan duyarlılığı'oolduğunu vurguluyor:
' Kadın olduğumu hiç bir zaman unutmam. Bana doğuştan takılmış eşşiz bir mücevheredir o... Kimin gözünü kamaştıran, kiminin fark etmediği... Tüm güzellikler, çiçekler, parfümler, takılar... Çocuk doğurmanın eşşiz büyüsü...İşte hepsi benim için yaratılmıştır. Kadın için...
Ankara'da yaşayan yazar fırsat buldukça kendini sokağa atıp çarşı pazar dolaşmaktan pasaj gezmekten hoşlanır. Kim bilir o gerçeküstü kahramanların fantastik dünyasını bu gezilerle keşfediyoırdur. Sevgili Eray benim beğenerek okuduğum ve sohbetlerinde sıkça bulunduğum biridir. Ayrıca çok alçakgönüllüdür. Açıkçası okurları ile bu kadar yakın ilişki içinde olan az sayıda yazarlarımızdan biridir.
Bütün Düşler Nazlı'dır ama sizin düşleriniz hiç nazlanmasın sevgili Eray...
ÖZLEM İBİŞ
Not: Edebiyatımızın Kadın Kalemleri başlığı hocam Doç Dr Nesrin KARACA'nın izniyle kullandığım bir başlıktır. Yazıların içeriği bana aittir.
Not: Sevgili amcam, hocam Celal İLHAN'a da desteğinden ve yardımlarından dolayı sonsuz teşekkür ederim.
Evet, super... tsk ederim paylasim icin canimsin.
Dosttu bulmak cok zor dostluk icinde.
x
Yolu Hakk olan kul, hiç mi hiç şaşmaz,
İnkarcı münafık bu yolu aşmaz,
Gönül ikliminde coşsada taşmaz,
Kavurmasın tende bizi tuzumuz......