safak altun
Yönetici
Mesaj Sayısı: 171
Katılım Tarihi: 31.08.06
Konum: Hamburg
Yaş : 65
|
Merkez Köçekkömü Köyü`nün Arabaşı Günü
Anadolu`nun değişik yörelerinde bilinen bir kavram "Arabaşı". Kelimenin etimolojisini bilmeden ilk işittiğinizde Arap`ları çağrıştırmasının ne kadar yanıltıcı olduğunu öğrenebilmenizin iki yöntemi var; Ya Yozgat kökenli dostlarınıza soracaksınız, ya da google`da kelimeyi arama motoruna verdikten sonra ekranınıza düşüveren, rengârenk Anadolu kültürünün o ana kadar işitmediğiniz bir efsanesine daha tanık olacaksınız.
Evet, tahmin edebileceğiniz gibi Arabaşı`nın Araplarla hiçbir ilişkisi yok. Arabaşı Anadolu`nun, en başta da Yozgat`ın kadim bir geleneği. Acılı çorbasıyla, çiğnenmeden yutulması gereken hamuruyla; salt doymak için değil, kendine has ritüelleriyle binlerce yıldır yaşatılan bir dostluk geleneği. Yozgatlı ya da başka bir yöreden, Arabaşı geleneğinin bütün yörelerdeki ortak paydası ise Arabaşı Günü`nün dostlarla bir arada geçirilen, uzun zamandır birbirini göremeyenleri buluşturan, sazıyla sözüyle katılanları kaynaştıran son derece güçlü bir ritüel olduğu.
Yozgat Merkez Köçekkömü Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği de bu kadim geleneği Ankara`da yaşatanlar arasında. Geçtiğimiz hafta 13 Mart`ta Vedat Dalokay Kokteyl Salonumuzda Köçekkömülüler Arabaşı Günü`nü kutladılar.
13 aylık İsmail Efe`den 86 yaşındaki Ali Haydar Dede`ye dört kuşaktan Köçekkömülü`nün katıldığı Arabaşı Günü`ne Çankaya Belediye Başkanı Bülent Tanık ve CHP Çankaya İlçe Başkanı Gökalp Cûdi Çalışkan kutlama mesajları gönderdi. Yozgat eski Milletvekili Veli Zeren, Çankaya Belediye Meclisi Üyelerinden Sabriye Feyzioğlu, Nizamettin Ölmez, Köksal Yıldırım, İsa Hayırlı, Hasan Kaya ve Gülağ Öz`ün de hazır bulunduğu Arabaşı Günü Yozgat Merkez Köçekkömü Köyü Kültür ve Dayanışma Derneği Başkanı Bayram Kaya`nın konuşmasıyla başladı.
Bu yılki Arabaşı Günü`nün düzenlenmesinde yaptığı katkılardan dolayı Çankaya Belediyesi`ne ve Genel Müdürümüz Serdar Karaduman`a teşekkürle konuşmasına başlayan Bayram Kaya, derneklerinin içinde bulunduğu durumu ayrıntılarıyla aktararak üyelerden destek ve dayanışma talep etti.
Çankaya Belediyesi sanatçılarının seslendirdiği halk türküleri ve halk danslarıyla çok sıcak ve eğlenceli bir atmosferde süren gecenin sonunda Köçekkömü Köyüne ve kuruluşundan bu yana derneğin çalışmalarına katkıda bulunan İbrahim Zeren, Çetenin Kemal, Nafiye ve Kemal Deniz, Zeynel Zeren, Feyzullah Zeren, Kazım Murat ve Serdar Karaduman`a onur ve teşekkür plâketleri verildi.
Arabaşı geleneğinin üzerinde hemfikir olunamayan bir parçası ise, bir sonraki Arabaşı Günü`nü kimin hazırlayacağına dair. Bu konuda rivayet muhtelif(!); Arabaşı çorbasına konulan hamuru ilk çiğneyen mi, yoksa çorbaya hamuru ilk koyan mı?
Üzerinde hemfikir olunan nokta ise, bir sonraki Arabaşı Günü`nün şimdiden özlemle beklenildiği.
ARABAŞI ÇORBASI VE HAMURU
Malzemeler:
1 adet tavuk, 1 tatlı kaşığı kırmızı biber ve domates salçası karışık, 3 tatlı kaşığı un, 1-2 kaşık sıvı yağ, tuz, limon suyu, bolca acı biber
Yapılışı:
Tavuğu temizleyip tütsüledikten sonra yıkayın, sonra düdüklünüze tavuğunuzu koyun ve üzerini geçecek seviyede su ilave edin ve tuzunu koyun. Ben 20-25 dakika normal ateşte pişiriyorum. Ayrı bir tavanın içinde 3 tatlı kaşığı ununuzu kokusu gidene kadar biraz kavurun ve soğuduktan sonra içine tavuk suyundan ilave ederek ayran kıvamında açın. Çorbayı yapacağınız tencerenize yağı ilave edin ve salçayı biraz kavurun bu aşamada bolca acıbiber ilave edin. Sonrasında üzerine 4-5 su bardağı tavuğun suyundan ilave edin. Kaynamaya başlayınca suyla incelttiğiniz ununuzu azar azar çorbanızın içine ilave edin ve 5-10 dakika kaynatın. Bu arada tuzu az ise tuz ilavesi yapın. Ocaktan indireceğinizde içine limon suyu ekleyin.
Not: Tavuğun etlerinden çorbanın içine bolca didikleyerek koyun.
Afiyet Olsun...
Hamuru için:
1 tepeleme su bardağı un, 5 su bardağı su, tuz
Hamurun Yapılışı:
Öncelikle tencerenize 3 su bardağı suyu ve tuzunu ekleyip kaynamasını bekleyin. Başka bir kapta 2 su bardağı suyu ve unu içinde mikserle iyice çırpın ve kaynayan suyun içine yavaş yavaş bir yandan da karıştırarak dökün. Kaynayınca 15-20 dakika sürekli karıştırarak kaynatın. İşlem bittikten sonra tepsinize dökün ve soğuması için ya buzdolabına yada soğuk havalarda balkonunuza koyabilirsiniz. Benim tepsim yuvarlak fırın tepsisiydi ve de iyi geldi. Servis edeceğinizde hamuru baklava dilimi gibi kesin ve ortadan çorbayı koymak için yer açın. Sıcak çorbayla birlikte servise hazırdır.
Afiyet olsun...
(Kaynak: BENGİSU`dan Yemekler:
www.safakaltun.com |