Ocak 15 2025 16:27:21
menu_open.gif Ana Menü
menu_open.gif
Üye İstatistikleri
cem zeren21 Hafta
Kababel...52 Hafta
Bay-Nos...52 Hafta
454545115 Hafta
mustafa...161 Hafta
Admin178 Hafta
Deniz S...191 Hafta
Alican204 Hafta
haydar ...210 Hafta
ORHAN A...226 Hafta


Bugün: 0
Dün: 3
Bu Hafta: 0
Bu ay: 0
Bu yıl: 0
Son Üyemiz : Mustafa Basal

bullet.gif Çevrimiçi Ziyaretçiler: 2
bullet.gif Toplam Üye Sayısı: 660
menu_open.gif Galeriden Seçmeler
menu_open.gif Forum Başlıkları
En Yeni Forum Başlıkları
bullet.gif BİLİMİN GÜCÜ - İSMAİ...
bullet.gif Selam
bullet.gif TÜRKiYE NEREYE GiDiYOR?
bullet.gif BAKINIZ NE GÜZEL SÖY...
bullet.gif GÖNÜL BURCUMDUR
En Fazla İlgilenilen Başlıklar
Henüz Başlık Oluşturulmamış.
menu_open.gif En Son İncelemeler
İnceleme Bulunamadı
menu_open.gif
Köçek Kömü Köyü
menu_information.png Başlığı Görüntüle
Köçek Kömü Köyü Sitesi » Forum » Haberleşme ve Sohbet
Bizim Köy
Kullanıcı Adı
Parola
Kayıt S.S.S. Üye Listesi Bugünkü Mesajlar Arama

Başlığı Yazdır

12-04-2009 09:02 ÖS Bizim Köy
Kullanıcı Avatarı

safak altun

Yönetici


Mesaj Sayısı: 171
Katılım Tarihi: 31.08.06
Konum: Hamburg
Yaş : 65
Bizim köyü 1780 li yıllarda Malatya Arapkir den gelen Koçak kardeşlerin kurduğu bilinir.
250 yıllık bir geçmişi var. Bu dönem içerisinde nice nice olaylar yaşanmış. Osmanlı yıkılmış, Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş. Bölgede ki bunca değişim ve oluşumlar köyümüze de yansımış, köylülerimizin yaşamını etkilemişdir. Kapalı bir toplumdan açık bir topluma geçme süreci 1950 li yıllarda başlamaktadır. İlk öncü okurlar gurubu ki zamanla köylümüzün örnek aldığı bu kişiler okumanın önemini sergilerler. Doktor İbrahim, Öğretmen Veli Bey gibi bu öncü okurlar sayesinde şehir tarzı yaşama usul usul geçişler başlamaktadır.
Köy okulu, köy yolu ve köprü yapımı sayesinde köylü çocukların okur yazarlığında büyük bir patlama görülmektedir. Artık ilk okul dışında sanat okulu, lise ve dengi okullar, 70 li yılların başında akademi ve üniversteli öğrencilerimiz olacaktır. Bu açılım artık köy de dengeleri sarsmıştır. Birde Almanya olayı çıkınca, köyde köklü bir değişim başlamıştır.
60 lı yıllarda ki hakim tarım ekonomisi 70 li yıllar da yukarıda saydığım nedenlerden dolayı zayıflar, kimi aileler artık şehire taşınırlar. Tarım ve hayvancılık köyümüzde çöker ve zamanla etkinliğini kaybeder.
Bu niteliksel değişim köylülerimizin çoğunluğunu kafa ve kol emekçisi konumuna sokar. 80 li yılların başında işçilik ve memurluk ailelerin yapısını belirlemektedir. Çarpık gelişen kapitalist yapılanma sonucu Anadolu köyleri oluk oluk kentlere akmakta, kentlerde işsizlik, gecekondulaşma günbe gün artmaktadır. Köyümüzde bundan nasibini almıştır.
Bu olaylar sonucu ekonomik, siyasi ve kültürel değişimler yaşanmıştır. Ekonomik değişimi açıkladım, ama ülkemiz 70 li ve 80 li yıllarda tarihinin en gerici, bağnaz rejimleri tarafından yönetilmiş aynı dönemin genç kuşakları ilerici, devrimci olmalarından kaynaklanan, baskı, işkence ve dışlanmaya maaruz kalmışlardır.
Kültürel değişiklik bir çok yönde olmuştur. Okuma kültürünün artması dile ve düşünceye yansımış, eski "yozgatlıca" dediğimiz şive yerini güzel türkçeye bırakmıştır. Bu olumlu bir gelişmedir. Köylülerimiz eski köy yaşam şeklini unutmuş "şehirli" olma kültürü etkin olmaya başlamıştır.
Değişimlerden inancımız olumsuz şekilde etkilenmiştir. Alevi inancı şehirlerde yaşanamaz hale gelmiştir. Bunda siyasal iktidarların olumsuz asimileci politikalarıda etkili olmuştur. Sünni köylerden kente göçen vatandaş her köşede camisini bulurken, Alevi vatandaş için cem evi kasten yapılmamıştır!
Bu günki gelinen noktada, köyümüz insanları eski homejenliğini kaybetmiş, heterojen diyeceğimiz konumdadır. Köylülük bugün bizim ( alt ) kimliğimizi oluştursa da çoğumuz 20, 30 yıldır bu ( alt ) kültürden uzakda ( yeni kültür içerisinde ) yaşamaktayız.
Bu durumdan kaynaklanan sorunlar vardır. Eski ile yeni çarpışması diye bir olay değil, bilakis yeni kültür eskiyi tümden yok edememiştir. İlla ki yeni kültürün mutlakiyeti de beklenmemelidir. Eskiye öykünmek ne kadar olağansa yeniyi eleştirmekte o kadar olağan karşılanmalıdır. Gelinen noktada doğrularmız nedir, yanlışlarmız nedir muhakemesini yaparak, olumlu yönlerde ortaklaşa düşünceler geliştirmeliyiz.
Bizim Köyün artık bir kasabayı, hatta bir şehri, hatta hatta bir devleti yönetecek elemanları vardır. Ama bu kütleyi harekete geçirecek niyet eksiktir. Doktorlarımız, avukatlarımız, öğretmenlerimiz, mühendislerimiz, sosyal ve siyasal, ekonomik ve kültürsel, sportif alanlarda onlarca memur ve işçi elemanlarımız mevcuttur. Bu kocaman kkk-kütlesi bu site bazında ortak çalışma niyeti göstermemektedir. Oysa sitemiz herkese açıktır, site kuralları içerisinde her konuyu özgürce tartışma ortamı mevcutken, entellerimizin çoğu seyircilik yapmakta, katkı sunmamaktadırlar! Hal böyle olunca benim gibi üç-beş kişi her sorunu çözemiyor, sitemizde halkımıza yeterli derecede yardımcı olamıyor. Siyasal rejimden çekinerek yazmayanlarda mevcut, ama korkunun ecele ne faydası olur ki? Köyümüz, halkımız ve ülkemiz için düşünmek kutsal bir görevken, kimsenin kimseden çekinmeye ihtiyacı olamamlıdır. Özgür insanların ( yurttaşların) böyle sorunu olmamalıdır.
Herkesi sitemize olumlu yönde katkı sunmaya davet ediyorum.

Şafak Altun
HH,12.Nisan 2009
www.safakaltun.com
 
Atlanilacak Forum:
Forum powered by fusionBoard
menu_information.png Bu Başlığı Paylaş
URL:
BB Kodu:
HTML:
menu_information.png
Köçek Kömü Köyü