#1
Sanatçı Gözüyle KERBELÂ
Devlet Tiyatrosu Opera sahnesinde Ekim ayı başından beri bir oyun sahnelenmekte.
Adı KERBELÂ. Oyunda, bugüne değin dinlediğimiz, okuduğumuz Kerbelâ anlatılarından çok farklı bir gösteriyle karşılaşıyoruz. Buna en kısa ifadeyle, Sanatçı Güzüyle Kerbelâ demek gerekir. Tiyatro, özellikle Opera Sahnesi (Büyük Tiyatro), böylesine ibretlik; gönüllerde ve bilinçlerde hala kanayan yaralar açmış tarihi bir olaya sahnesini açmakla övünülesi bir iş yapmış denilebilir.
O korkunç olayın gerçekliğine ve önemine uygun olarak, zamandan tasarruf; düşünülmeden, özveriyle enine boyuna işlendiğini görüyorsunuz. Üç saati geçiyor oyunun süresi. Operanın geniş sahnesi, semah dönenlerin yarattığı mistik havayla dolup taşıyor. İzleyenleri, bin beş yüz yıl önce yaşanmış insanlık tarihinin en utanç verici olaylarıyla yüz yüze getiriyor.
Oyun için, kısa tanıtma yazısında şöyle söyleniyor: Kerbelâ, İslamiyetin kuruluşunda var olan demokratik öğelerin yok edilmesine, Hilafetin saltanatlaşıp Doğunun klasik devlet yapılanmasına (Nemrutlaşmasına)ve şeriatın bu saltanat- devlet anlayışının resmi doktrini haline gelmesine, din kisvesi arkasında, inançların yerini çıkarların almasına duyulan tepkinin ve direnişin öyküsüdür.
BUGÜNKİ DURUMA NE KADAR DA BENZİYOR
Ankara da yaşayanlara,Kerbelâ oyununu izlemelerini öneriyorum.
Köy derneğinin ön ayak olarak toplu bilet alması halinde (en az kırk bilet), fiyatta önemli indirimler yapıldığını söyleyebilirim.
Celal İlhan