#1
GREVDEN DÖNENİN!...
Yaşamak anımsamak mıdır?
Bu soru içimizde yankılanarak sürüp gidecek.
Anılar, belgelere dayansa bile, insanı yanıltabilir. Yakınlık duyduğumuz kişileri bağışlarız. Uzak insanların haklı olmadığına inandırırız kendimizi. Üstelik zamanın sisleri arasında silinip giden nice anılar vardır. Artık onları anımsamıyorsak kendimizi yaşamış saymayacak mıyız?
Sorumluluk aldığımız görevlerde kendimize saygımızı koruyabildik mi? Anılar kendimizi aldatmaya mı yarıyor, denetlemeye mi?
Bu sorulara sağlıklı yanıtlar vermek kolay değildir. Ancak, yaşadığı olayların ayrıntılarını anlatan yazar, bize iyi bilmediğimiz bir dünyanın içyüzünü gösteriyor.
Celal İlhan, Bir Sendikacının Anıları nda, işçi haklarının çiğnendiği günümüz koşullarında bile, özel bir önem taşıyan örgüt çalışmalarının içyüzünü anlatıyor (GREVDEN DÖNENİN!, Kanguru Yayınları, 2009).
Kuşkusuz örgüt çalışmasına girişen insanın siyasal bir görüşü olmalı. İşçi sınıfının yaşama koşullarını iyileştirmekle yarınki Türkiye'nin gücünü oluşturacak bir sınıfa yönetim olanağı tanıma bilincinde olan bir örgüt insanının anılarıdır bu kitap.
Celal İlhan gibi edebiyattan gelen bir yazarın yaşadığı dönemle ilgili ipuçları taşıyan bu yol gösterici anıları sağlam bir metin oluşturmaktadır.
Bozkırda yetişen yazar, deniz özlemi içinde Mersin e yerleşir.
Akdeniz Gübre Sanayii nde iş bulur. İşverenin desteği ile kurulan yerel bir sendikada işçi örgütlenmesinin gelişme gösteremeyeceğini görür. Böyle bir gelişmeyi sağlayacak olan Petrol-İş Sendikası nda görev alır. Celal İlhan'ın anıları örgüt içi savaşımın ayrıntılarını öğretir.
Bu ayrıntıları anlatmak gerekmez. Ancak örgütte çalışanlarla işçiler arasında güven oldukça, çalışma düzeninin daha iyi gelişme göstereceği anlaşılmaktadır.
Ne var ki işverenin, yöneticilerin, sendikacıların, işçilerin dengeli bir çalışma düzeni içinde oldukları söylenemez. Örgütü ele geçirmek isteyen değişik görüşteki sendikacılar, işverenden yana görünen yöneticiler, bilinçlenme olanağı bulamayan işçiler, özellikle işçiler arasındaki ücret eşitsizliği sürekli sürtüşmelere yol açıyor; bütün bu ayrıntılar Celal İlhan ın ustaca anlatısıyla ilgimize sunuluyor (Cumhuriyet Kitap 0cak 2010)
Mustafa Şerif Onaran