#1
MILLIYET
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi AİHM, Türkiye'yi aile içi şiddet davasında 'vatandaşını koruyamadığı' gerekçesiyle tazminata mahkum etti. Türkiye bu konuda Avrupa'da mahkumiyet alan ilk ülke oldu.
AİHM, Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yaşam hakkıyla ilgili 2., kötü muamele ve işkencenin yasaklanması ile ilgili 3. ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinin ihlal edildiğine hükmetti.
Türkiye, karar gereği başvuruyu yapan Nahide Opuz adlı vatandaşa 36 bin 500 euro ödeyecek.
Davayı 2002 yılında açan Nahide Opuz, eski esi Hüseyin Opuz'un kendisine ve annesine yönelik kötü muamelelerinden ve bu muamelelere karşı devletin önlem almamış olmasından şikâyetçi olmuştu.
Opuz, eski esinin ölüm tehditleri konusunda defalarca savcılıklara başvurmasına rağmen resmi makamlarca umursanmadığını, bunun sonucu olarak da kendisini korumaya çalışan annesinin eski esi tarafından öldürüldüğünü belirtmişti.
Opuz'a göre tüm bunlar Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin yasama hakkı, kötü muamelenin önlenmesi, adil yargı ve ayrımcılıkla ilgili maddelerine aykırıydı.
Türk hükümeti ise davanın kadına karşı şiddet davası olmadığını belirtmiş ve başvurunun reddedilmesini istemişti.
Hükümet avukatları, davacının iç hukuk yollarını yeterince kullanmadığını, sığınma evlerine başvurmadığını ve kendisine ayrımcılık yapıldığına dair dava da açmadığını kaydetmişti.
Tarafından: Vikipedi
Kadın hakları
Kadınların erkeklere eşit şekilde sahip olduğu sosyoekonomik, siyasi ve yasal hakların tamamına verilen isim.
Kadın hakları kavramı özellikle 19 yy'da büyük önem kazandı. Dünya genelinde çok çeşitli kurum ve kuruluşlar kadınların karşılaştığı sorunların ve ayrımcılıkların giderilmesi için çalışmalar yapıyor.
Kadınların başlıca problemleri ise şunlar:
İş ve çalışma hayatında kadınlara yönelik negatif ayrımcılık.
Dünya çapında kadınların eğitim - öğretim hakkından yoksun veya ikinci planda bırakılması.
Bir çok devletin hukuki düzenlemelerinde kadın erkek ayrımı yapılması ve bilhassa miras hukuku ve medeni hukuk düzenlemelerinde kadınlara negatif ayrımcılık uygulanması.
Dünyada birçok bölgede, kadınların eş seçme, evlilik, boşanma ve diğer temel medeni haklarının tanınmaması.
Kadınlara yönelik fiziki şiddet ve psikolojik baskının en çağdaş ülkelerde bile tam anlamıyla kırılamamış olması.