#1
Sinüs Nedir ?
Burun çevresinde yerleşmiş olan içi hava ile dolu olan boşluklardır. Yüzün her bir yarısında yerleşen dört tipi vardır. Her sinüs bir açıklık ile burun içi ile irtibatlıdır.
Sinüslerin görevleri nelerdir ?
Sinüslerin içi mukoza dediğimiz örtülerle kaplıdır. Mukozalar mukus dediğimiz salgılar yaparlar. Burun içi nemliliğini sağlayan bu salgılar aynı zamanda vücudumuzu burun içi kirliliğine neden olan toz ve bakterilerden korurlar.
Sesimizin bize özgü olmasını sağlar.
Sinüzit nedir?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi Sinüzit; sinüs mukozasının iltihabıdır. Bu hastalık, sinüslerin burun içi ile irtibatını sağlayan sinüs ağızlarının tıkanması sonucu, sinüslerin havalanmasını bozarak, bakteri ve virüslerin yerleşmesine uygun bir ortam oluşturması neticesinde ortaya çıkar.
Sinüzitin Belirtileri nelerdir?
Yüzde ağrı,basınç veya dolgunluk hissi;
-Ağrı genellikle yeni başlamış sinüzitlerde olur. Hastalık kronikleştikçe, ağrının yerini başta ağırlık veya dolgunluk hissi alır,
-Burun tıkanıklığı; hem akut hem kronik sinüzitte olur.
-Burundan cerahatli akıntı
-Geniz akıntısı
-Koku kaybı
-Gece öksürükleri
-Mide yanması
-Ağız kokusu
-Halsizlik
Sinüzit tipleri nelerdir?
Başlıca iki ana gurupta incelenirler.
-Akut ve kronik sinüzit.
Akut sinüzit her insan senede bir kaç kez geçirebilir.Soğuğa maruz kalma.allerji ,çevresel kirlilik,vucud direncinin düşmesi gibi kolaylaştırıcı faktörlerin etkisi ile başlar.Burunda basınç hissi ,burun tıkanıklığı ve ateş ile kendini gösterir.tedavi geçiktikçe ilave bulgular kendini gösterir.Bu şikayetler 3 ay veya daha fazla sürerse KRONİK SİNÜZİT adını alır.
SİNÜZİT İLE ASTIM ARASINDA BİR İLİŞKİ VARMIDIR?
Bir çok çalışma göstermiştirki sinüzit astım ataklarını artırmaktadır.Sinüzit tedavi edildikten sonra dramatik bir şekilde astım ataklarıda azalmaktadır.
SİNÜZİT GÖZ İLE İLGİLİ SORUNLARA YOL AÇABİLİRMİ ?
Sinüsler gözümüzün etrafında kümelenmişlerdir.Üç yönden göz ile sinüsler birbirleri ile komşudurlar.Bu yakın komşuluk nedeni ile sinüs içindeki iltihap gözü etkileyebilir.Gözde ciddi sorunlara yol açabilir.
SİNÜZİTİN MENENJİTE YOL AÇABİLECEĞİNİ DUYDUM. DOĞRUMUDUR?
sinüslerimizden bazısı çok ince kemik tabaka ile beyinle komşudur.Çok sık görülmemekle birlikte iltihap bu kemik bariyeri aşabilir.Menenjite hatda bazen beyin absesine yol açabilir.Bu acil bir durumdur. Ciddi tedavi gerektirir.
Sinüzit tedavisi nasıl olmalıdır ?
Sinüzit özellikle ilaçla tedavi edilir.Temel ilacı antibiyotiklerdir.Bunun dışında sinüsün burun içine açılan yerindeki şişkinliği ve tıkanıklığı acıcı ilaçlar kullanılır.Bu gurup ilaçlara dekonjestanlar diyoruz. Eğer balgam çok koyu ise yumuşatıcı ilaçlarda eklenebilir.Buhar solumak veya tuzlu sular da sinüs drenajını rahatlatır.Bununla birlikte ilaçlar kadar önemli tavsiye de bol su içmektir.Özellikle sıcak bitkisei çaylar oldukça faydalıdır ve bol bol tüketmenizi öneririm.Ihlamur bunun için iyi bir seçimdir.
SİNÜZİT İYİLEŞMEYEN BİR RAHATSIZLIKMIDIR ?
Eğer uygun şekilde tedavi edilirse sinüzit sorunsuz iyileşir.
Ne zaman sinüzit ameliyatı olmak gerekir?
Günümüzde sinüzit ameliyatları çok kolay olsa da genellikle ilaç tedavisine cevap vermeyen sinüzit durumları veya komplikasyon gelişmiş hastalar için saklanır.Bir oran vermek gerekirse sinüziti olan insanların %20 ile %25 ilaç tedavisine cevap vermez.
SİNÜZİT AMELİYATINDA AMAÇ NEDİR?
Her sinüs bir delik aracılığı ile burun içine açılır.Kronik sinüzitde bu delik tıkanmıştır.Bu sebeple sinüs içine hava giremez.Hava girmeyen sinüs içinde enfeksiyon gelişir.Sinüs cerrahisinin amacı; normal anatomi ve mukozal dokuyu koruyarak,sinüs ağzındaki tıkanıklığı gidermek sureti ile normal sinüs drenajını ve fonksiyonunu sağlamaktır.
SİNÜZİT TEDAVİSİNDE UYGULANAN AMELİYATLAR NELERDİR?
Başlıca ikı türlü ameliyat yapılabilir;
1) Geleneksel sinüs cerrahisi(Fonksiyonel Endoskobik Sinüs Cerrahisi)
2) Balon sinüsoplasti,
GELENEKSEL SİNÜS CERRAHİSİ HAKKINDA BİLGİ VEREBİLİRMİSİNİZ?
Geleneksel sinüs cerrahisi fonksiyonel endoskobik sinüs cerrahisi olarak ta adlandırılır.(FESC).Bu cerrahide ,özel tasarlanmış enstrumanlarla birlikte cerrahın burun içini ve burun boşluklarını daha iyi görebilmesini sağlayan endoskoplar eşliğinde çalışılır.Kemik ve yumuşak doku çıkarılarak tıkalı olan sinüs ağzı açılır.
GELENEKSEL SİNÜS CERRAHİSİNDE (FESC) BAŞARI ORANI NEDİR?
FESC de %80 ila %90 arasında başarı sağlanmaktadır.
ENDOSKOBİK SİNÜS CERRAHİSİNDE NE TÜR ANESTEZİYİ TERCİH EDİYORSUNUZ?
Endoskobik sinüs cerrahisi genel anestezi altında olduğu gibi diğer burun ameliyatlarından farklı lokal (bölgesel) anestezi ile de olabilir.
ENDOSKOBİK SİNÜS CERRAHİSİ SONRASI NELERE DİKKAT ETMEM GEREKİR?KAÇ GÜN SONRA NORMAL HAYATA DÖNEBİLİRİM?
Bu cerrahi sonrası iki gün kadar ağır efor yapmamalısınız. İki gün süresince ev istirahati öneririm.Daha sonra günlük rutin hayatınıza dönebilirsiniz.Yaklaşık 15 gün sonrada tamamen normal hayata dönebilirsiniz.
SİNÜZİT AMELİYATI SONRASI FAYDASINI HEMEN GÖRÜRMÜYÜM YOKSA BİR SÜRE GEÇMESİ GEREKİR Mİ?
Ameliyat olduğuma değdi çok rahatladım demeniz için en aşağı 6 ila 8 hafta geçmesi gerekir.Bu süre içinde hafif kanlı geniz akıntısı,zaman zaman burun tıkanıklığı,burunda dolgunluk gibi şikayetleriniz olabilir.Erken dönemde bunlar normal kabul edilir.Endişe etmeyin.
ENDOSKOBİK SİNÜS CERRAHİSİNİN KOMPLİKASYONLARI NELERDİR?
Bu cerrahide kemik ve yumuşak doku çıkarılması nedeni ile ameliyat sonrası dönemde ağrı,yanma ve kanama görülebilir.Kanamayı kontrol etmek için tampon kullanmak gerekebilir.
Özellikle deneyimsiz ellerde göz sinirinin zedelenmesi,beynin zedelenmesi gibi ciddi komplikasyonlarlada karşılaşılabilir.
BALON SİNÜSOPLASTİ NEDİR?
Daralmış olan sinüs deliklerini BALON KATETER yardımı ile açma işlemidir.Sinüzit sebebi sinüs deliklerinin tıkanmasıdır.Bu tıkalı delikler açıldığı zaman sinüzit de iyileşir.Tıkalı delikler üç türlü açılabilir.
a)ilaç tedavisi ile
Fonksiyonel endoskobik sinüs cerrahisi ile
c)Balon kateter yardımı ile.
BALON SİNÜSOPLASTİNİN AVANTAJLARI NELERDİR?
Burun içini döşeyen dokunun bir çok görevi vardır.Soluduğumuz havayı ısıtır,nemlendirir,süzer.vs.Burun içine yapılan tüm cerrahilerde az veya çok bu dokulara zarar verilebilir.Dokulara zarar vermeden sinüs ağzını nasıl açabiliriz fikrinden balon sinüsoplasti tekniği doğmuştur.Bu teknikte bir kateter yardımı ile sorunlu olan sinüs ağzına bir balon yerleştirilir.Daha sonra balonu serum ile şişirilir .Şişen balon tıkalı olan sinüs ağzını genişletir.Dolayısı ile burun içi faydalı hiç bir dokuya zarar verilmemiş olur.Burunda herhangi bir kesi olmadığı için kanama olmaz .İşlem sonrası tampon gerekmez.İyileşme çok hızlı olur.Hemen ertesi gün günlük hayata dönülebilirr30;
BALON SİNÜSOPLASTİ GÜVENİLİR BİR TEKNİKMİDİR?
Diğer cerrahi uygulamalar az veya çok bir risk taşımasına rağmen balon sinüsoplasti deneyimli ellerde güvenilirdir.
BALON SİNÜSOPLASTİ SONRASI İYİLEŞME NE KADAR SÜRER?
Balon sinüsoplasti minimal invazif bir yöntemdir.Hastahanede yapılmasına rağmen gecelemeyi gerektirmez.Hastadan hastaya değişmekle beraber aynı gün normal aktivitelere başlanabilir.
BALON SİNÜSOPLASTİ TEKNİĞİNİ KİM YAPABİLİR?
Bu tekniği eğitimini almış her KBB uzmanı yapabilir.
BURUN POLİPİ NEDİR?
Nazal polipler burun veya sinüs dokusundan kaynaklanan kanser olmayan kitlelerdir.tıkalı burun ,tat ve koku duyusunda azalma,kalın renksiz burun akıntısı şikayetleri ile kendini gösterirler. Polipler idrar ve bağırsak yollarında da görülebilir.Ancak bunların burundakilerle bir ilişkisi yoktur.Bağırsak ve idrar yolları polipleri kanserleşebilirken burun poliplerinde böyle bir sorunla karşılaşılmaz. Polipler burnu tıkayarak solunumu güçleştirirler.Sinüslerin burna açıldığı delikleri tıkayarak sinüzit oluşmasına neden olabilirler.Koku yollarını tıkayarak da koku alma fonksiyonlarını bozabilirler.
Bazen astım , aspirin e karşı allerji ve polip aynı insanda görülebilir.Aspirin alındığı zaman astım ve nazal polipler kötüleşir.
POLİP TEDAVİSİ EDİLEBİLİRMİ?
Polipler ilaçlarla veya ameliyatla tedavi edilebilir.
Standart ilaç kortizondur.Ağızdan veya burun spreyi şeklinde kullanılabilir.
İaçla küçültülemeyen polipler cerrahi olarak çıkarılır.
BURUN POLİPLERİNDE KULLANILAN KORTİZONLU BURUN SPREYLERİ ZARARLIMIDIR?
Burun poliplerinde kortizonlu spreyler çok faydalıdır.polipleri küçültüp yok ederler.Ancak uzun dönem kullanılmalıdırlar.
Burundan alınan kortizon kana karışmaz o sebeple uzun dönem kullanılsada yan etkileri ortaya çıkmaz.
Balon sinüsoplastinin yeni bir yöntem olduğunu söylediniz. Bu konu ile igili yayınlanmış bilimsel makaleler varmıdır?
Evet vardır. İlgilenenler makale ayrıntılarını aşağıda bulabilirler.
The following are clinical publications relating to the clinical application of AcclarentTMr17;s innovative technologies.
Safety and Feasibility of Balloon Catheter Dilation of Paranasal Sinus Ostia: A Preliminary Investigation
Christopher L. Brown, M.D., William E. Bolger, M.D.
Annals of Otology, Rhinology & Laryngology April 2006, Vol. 115(4): 293r11;299;
Catheter Based Dilation of the Sinus Ostia: Initial Safety and Feasibility Analysis in a Cadaver Model
William E. Bolger, M.D., Winston C. Vaughan, M.D.
American Journal of Rhinology May-June 2006, Vol. 20, No.3, P. 290-294
Functional Endoscopic Dilatation of the Sinuses (FEDS): Patient Selection and Surgical Technique
Michael Friedman, M.D., Paul Schalch, M.D.
Operative Techniques in Otolaryngology June 2006, Vol. 17, 126-134
Posted on Ağustos 4th, 2007 yapan admin
Filed under: Sinüzit Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular
Comments are closed.
« Kansız Sinüzit Tedavisinin Animasyonu Burun estetiğinde son gelişmeler »Ara
Sayfalar
Basında Süreyya Şeneldir
Dr. Süreyya Şeneldir kimdir?
İletişim
Klinik Bilgileri
Kategoriler
Aylık Bülten (1)
Balon Sinoplasti Nedir ? (1)
Çocuklarda Sinüzit (1)
Kansız Sinüzit Tedavisinin Animasyonu (2)
Sinüzit Tedavisi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular (1)
Arşivler
Ağustos 2007
Bağlantılar
Dr. Süreyya Şeneldir
Estetik Burun Ameliyatları
Meta
Giriş
Yazılar RSS
Yorumlar RSS
Valid XHTML
Sinüzit Tedavisi is proudly powered by MuBa Bilgisayar
Forex en ligne